Harsova, o comoara neexploatata

Category: Travel Comments: No comments

Romania este raiul amatorilor de excursii cu cortul in mijlocul naturii, unul dintre locurile recomandate de mine este orasul Harsova, un loc situat la 183 de km de Bucuresti pe drumul vechi catre mare.

Ceea ce putini oameni stiu este ca aici exista o comoara neexploatata ce curge in Dunare de 30 de ani, iar oameni din toate colturile tarii vin vara de vara sa faca gratuit bai termale in doua bazine improvizate pe malul fluviului.

baile Puturoasa
Apele termale de la Harsova nu au fost valorificate niciodata, desi sunt omologate similar celor de la Băile Herculane, putand fi utilizate pentru afectiuni reumatice.
Apele curg chiar la vest de oras, pe malul Dunarii, unde exista un canal care in vechime se numea „Puturosul“ sau „Puturoasa“, denumire data de la mirosul persistent de sulf emanat.
Accesul la izvoare se face pe drumul spre Vadu Oii, pe un drum ros de camioane si carute, printr-o padure deasa care se termina pe malul fluviului. Punctul de reper este o instalatie de pompat apa din Dunare, folosita la o orezarie din apropiere.
Doua bazine din beton facute de oamenii locului în 1978 reprezinta toata instalatia prin care se valorifica apele termale. In ele sunt ancorate doua tevi, pe alocuri carpite, prin care curge apa.

Carsium

Pentru cei ce iubesc istoria, le pot spune ca orasul Harsova are o vechime de peste sapte milenii. In timpul romanilor aici a fost construita Cetatea Carsium, care de-a lungul istoriei a suferit numeroase distrugeri din cauza marilor invazii.

Cetatea Carsium
Din ruinele cetatii, au mai ramas cateva ziduri impunatoare. „Turnul comadantului”, pe latura de nord a incintei mici, se păstrează pe inaltimea de peste 9 m.

Cele mai importante atractii ale orasului sunt Canaralele Harsova, unice pe  traseul Dunarii de Jos, doua stanci cu inaltimea de peste 30 m, abrupte, deasupra apei si Celea Mica, Valea lui Ene, la cca. 2 km. amonte, o arie protejata pe care se mai pastreaza resturi din padurea care acoperea platoul dobrogean cu sute de ani în urma. Acestea strajuiesc orasul la Dunare. Pe stancile din amonte, numite Dealul Cetatii s-a construit cetatea Carsium. Pentru a oferi o aparare cat mai eficienta, suprafaţa stancoasa de la Dunare a fost ajustata inca din vechime, avand aspectul a doua bastioane.

cetatea carsium

Canaralele prezinta cea mai spectaculoasa vedere peisagistica dinspre Dunare in ceasurile tarzii ale dupa-amiezelor senine, cand soarele in asfintit da rapei de calcar roscat reflexe stralucitoare, sangerii. Canaralele Harşovei reprezinta vechi cariere de calcar de un aspect peisagistic unic pe teritoriul judeţului. Aspectul peisagistic este dublat de cel istoric, datorita cetatii romano-bizantine, construita de romani prin secolul al II-lea al erei noastre.

carsium

www.harsova.ro

Leave a reply